Què fem

Accessibilitat Universal

You are in main content

Direcció d'accessibilitat universal i innovació

La DIRECCIÓ D'ACCESSIBILITAT UNIVERSAL I INNOVACIÓ té la missió de promoure el Disseny per a Totes les Persones i, així, aconseguir  l'accessibilitat universal com a condició essencial per a la igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat.

Les línies estratègiques d'aquesta àrea són:

  • el LIDERATGE de la Fundació ONCE en matèria d'accessibilitat a través d'estratègies i de projectes.
  • la generació, la incorporació i la difusió del CONEIXEMENT, clau per avançar en noves vies que millorin l'accessibilitat d'entorns, productes, béns i serveis.
  • i la SOSTENIBILITAT dels projectes al llarg del temps, tant econòmicament com en resultats i en recursos humans.

Aquestes línies estratègiques incloses en els tres pilars bàsics d'activitat són:

  1. Aliances, Xarxes i Plataformes: desenvolupament d'estratègies i projectes orientats a la creació de xarxes privades de col·laboració pública que promoguin l'accessibilitat en entorns, productes i serveis amb visió 360º.
  2. Formació, Estudis i Publicacions: generació de coneixement a través de la formació en qualsevol de les seves modalitats i l'estudi i el plantejament de qüestions tècniques en matèria d'accessibilitat en entorns, productes i serveis.
  3. Recerca i Innovació: cerca de noves rutes, camps i solucions en matèria d'accessibilitat en entorns, productes i serveis.
  4. Difusió: desenvolupament de projectes que permetin la màxima difusió en matèria d'accessibilitat per tal d'arribar al major nombre de persones per normalitzar la seva aplicació al disseny d'entorns, productes i serveis.

Aquestes línies estratègiques es plantegen d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts a l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.

La Direcció organitza la seva estructura de gestió en tres Departaments:

Departament d'Accessibilitat al Medi Físic

Tradicionalment, quan es parlava d'accessibilitat, només es considerava l'edificació, l'urbanisme i els mitjans de transport. Avui en dia som conscients que l'accessibilitat ha de ser una característica de tots els entorns, productes i serveis, inclosos els anomenats virtuals. Per descomptat, fins i tot si la importància d'aquests últims creix cada dia per la incorporació de tecnologies de la comunicació en tots els àmbits, els entorns, productes i serveis tangibles, anomenats físics, són essencials.

Aquesta àrea tracta d'accions, activitats i projectes d'un tipus molt diferent en els quals l'entorn construït és de major importància i que engloben observatoris en diferents àmbits, assessorament a entitats públiques i privades, formació tècnica, participació en Comitès Tècnics de Normalització, etc....

La nostra missió és treballar per aconseguir que s'estableixin criteris i estàndards a l'hora de dissenyar, construir, adaptar i mantenir el medi ambient, la seva dotació, així com els productes i serveis de manera que arribin, mantinguin o millorin els seus nivells d'accessibilitat.

Departament de Cultura i Oci

L'accés a la Cultura i l'Oci per part de les persones amb discapacitat pot semblar poc important a primera vista, però hem de rebutjar aquesta idea. És un dret de totes les persones.

La Fundació ONCE, al llarg de la seva trajectòria, té com a objectiu aconseguir la plena inclusió de les persones amb discapacitat i és conscient que no es poden oblidar àmbits com la cultura per aconseguir una normalització total en la vida de les persones que constitueixen aquest col·lectiu.

https://arteycultura.fundaciononce.es/

Aquest departament, a part de desenvolupar projectes propis, dóna suport a la implementació d'iniciatives culturals i d'oci per part d'altres entitats que tinguin com a finalitat el benefici de les persones amb discapacitat.

Departament de Tecnologia Accessible i R+D

Que la tecnologia sigui accessible i utilitzable per a tothom, que sigui una eina també al servei de les persones amb discapacitat, que les TIC i altres tecnologies emergents puguin contribuir a la independència de les persones recolzant-les en les seves tasques de vida quotidiana, oci i vida laboral, fent-les més independents, és el conjunt principal d'objectius sobre els quals pivota l'activitat d'aquest Departament.

La difusió de bones pràctiques en matèria d'accessibilitat a les TIC, formació en disseny universal en tecnologia, col·laboració en la creació d'estàndards i normes per a una millor accessibilitat de l'entorn tecnològic, són només alguns exemples d'activitats dirigides a assolir els nostres objectius.

A través del Departament de Tecnologia Accessible i R+D, la Fundació ONCE està a l'avantguarda de la recerca i la innovació, participant en iniciatives com el Setè Programa Marc de la Unió Europea, Horitzó 2020, etc.

Difusió

La Fundació ONCE ha iniciat diferents plataformes específiques per a la difusió de la seva activitat en l'àmbit de l'Accessibilitat Universal, a més dels seus propis canals de comunicació, destacant les següents iniciatives:

  • Plataforma ACCESSIBILITAS

    https://accessibilitas.es/

    Accessibilitas és una plataforma digital promoguda per la Fundació ONCE i el Reial Patronat de la Discapacitat amb l'objectiu de promoure la generació i la difusió del coneixement en l'àmbit de l'accessibilitat universal.

    La plataforma concentra informació d'interès en l'accessibilitat física, tecnològica i comunicativa: normativa tècnica i jurídica, guies i manuals, notícies, convocatòries de conferències i cursos, material multimèdia i molt més.

    Els continguts d'accessibilitat estan especialment dirigits a totes aquelles persones amb pràctiques professionals que puguin influir en l'accessibilitat d'espais, productes i serveis. En essència, qualsevol persona i institució interessada a contribuir al disseny universal hi té cabuda.

    A més, disposa d'una àrea privada destinada, en una primera fase, a les administracions públiques, universitats i entitats sense ànim de lucre que operen a Espanya. Proporciona accés a la normativa tècnica d'accessibilitat de la UNE, a fòrums especialitzats amb experts i difon esdeveniments relacionats amb l'accessibilitat universal i amb el disseny per a totes les persones.

  • Butlletí InnovAccessibilitat

    El Butlletí d'Innova Accessibilitat utilitza noves tecnologies per apropar la informació sobre innovació i accessibilitat en un format senzill, incloent versions tant en castellà com en anglès, amb notícies i amb una agenda sobre esdeveniments on participa la Fundació ONCE.

    Si esteu interessats en rebre el Butlletí d'Accessibilitat InnovAccessibilitat , cliqueu al següent enllaç:

    https://us14.list-manage.com/subscribe

Estudis de recerca social sobre accessibilitat universal

Projectes de recerca i innovació social desenvolupats sota programes de la comissió europea

Entre els projectes de recerca socials i d'R+D desenvolupats per la Fundació ONCE, destaquen els duts a terme en col·laboració amb la Comissió Europea dins dels diferents programes que s'han iniciat al llarg dels anys. Els que s'han iniciat més recentment, i fins i tot alguns encara en desenvolupament, es destaquen a continuació:

  • EDUCA4ALL

    El projecte EDUCA4ALL pertany al Programa Europeu d'Educació, Formació, Joventut i Esport Erasmus+, liderat per la Fundació ONCE i, amb una durada de 35 mesos, consisteix en l'avaluació i millora del currículum formatiu en matèria d'accessibilitat en les carreres d'Arquitectura i d'Enginyeria Civil, impartit en tres universitats internacionals i una nacional. (University College of London, Brunel University of London, Universitá di Bologna i Universidad Francisco de Vitoria). Està previst que finalitzi durant l'any 2020.

    http://www.educa4all.es/

  • CILIFO

    La Fundació ONCE participa en un projecte POCTEP de cooperació transfronterera per a la creació del Centre Ibèric de la Lluita contra els Incendis Forestals (CILIFO). En el marc d'aquest projecte, el 2019 s'ha dut a terme un estudi sobre la gestió d'emergències en l'entorn forestal i l'atenció a les persones amb discapacitat, així com una enquesta en línia per definir els requisits tècnic-funcionals a tenir en compte en el desenvolupament d'una aplicació mòbil orientada a minimitzar el risc de la població, especialment les persones amb discapacitat, davant d'un incendi.

    A més, la Fundació ONCE ha desenvolupat els continguts per al desenvolupament de jornades de sensibilització social orientades a millorar l'atenció a la diversitat en l'entorn forestal i ha participat en totes les activitats de coordinació del projecte contribuint a que la documentació elaborada sigui accessible. El projecte finalitzarà el desembre de 2021.

    http://cilifo.eu/wp-content/uploads/2020/03/Tr%C3%ADptico-CILIFO_ES-1.pdf

  • SAFERUP

    La Fundació ONCE participa del projecte europeu SAFERUP, que té com a objectiu aportar solucions innovadores que formaran l'entorn urbà pavimentat del futur. Els senders, carrils bici, carreteres, interseccions, places i totes les altres superfícies que utilitzem cada dia es dissenyaran, construiran i gestionaran amb criteris sensibles al context, incloent no només la seguretat, la mobilitat i els costos (construcció i manteniment), sinó també la sostenibilitat, l'impacte ambiental, l'accessibilitat, l'estètica, l'economia circular i la preservació de l'economia local.

    El projecte està previst que finalitzi a finals del 2021.

    https://site.unibo.it/saferup/en

  • Prosperity4all

    La Fundació ONCE va participar com a soci d'aquest projecte del 7è Programa Marc de la Comissió Europea, desenvolupat per un consorci que va reunir vint-i-quatre socis repartits en tretze països, entre els quals hi havia des de grups d'usuaris finals i instituts de recerca fins a desenvolupadors i fabricants de tecnologies internacionals.  Prosperity4all es va centrar en el disseny de la infraestructura necessària per fomentar el sector dels productes de suport i la creació de noves tecnologies accessibles, millorant la connexió entre el desenvolupador i l'usuari i afavorint la creació de nous mètodes per a la seva comercialització. Es va desenvolupar una plataforma web on les persona amb algun tipus de discapacitat poden comprovar quin tipus de dispositiu necessiten per a una activitat determinada i obtenir ràpidament la resposta amb els productes o els serveis que s'adapten a les seves necessitats. L'usuari pot estar en contacte permanent amb el desenvolupador d'aquesta tecnologia per fer consultes sobre el seu funcionament i transmetre suggeriments de millora.

    El projecte va finalitzar el 2018.

    http://www.prosperity4all.eu/

Suport a la innovació en accessibilitat universal

La innovació en accessibilitat universal sempre ha estat dins dels objectius de la Fundació ONCE per tal de buscar solucions tecnològicament avançades per implementar-les amb l'objectiu de millorar les condicions de vida de les persones amb discapacitat. L'era digital en què ens trobem i els múltiples processos d'automatització de procediments han fet que sigui una de les línies fonamentals d'acció d'aquesta Fundació per tal d'estar a l'avantguarda d'aquest tipus de solucions innovadores, anant de la mà de professionals i d'experts en diferents matèries centrades en la innovació.

La multitud de projectes que s'inicien des de la Fundació ONCE en son la prova. Entre els més recents, cal destacar els següents: 

  • EspacIA

    La Fundació ONCE va inaugurar el 4 de desembre de 2019 la Sala d'Innovació EspacIA,, un espai obert dedicat a la innovació i a l'accessibilitat que té com a objectiu promoure encara més el disseny per a totes les persones i fer que la tecnologia es converteixi en una oportunitat per aconseguir la plena inclusió de les persones amb discapacitat. Aquesta sala acollirà tallers de treball i coproducció per a persones expertes en l'àmbit de l'accessibilitat de l'entitat i professionals d'altres empreses interessades en avançar en el disseny de productes i serveis que contemplin les necessitats de totes les persones. A més, també proporcionarà cursos de formació orientats a millorar les habilitats tecnològiques de les persones amb discapacitat, així com a formar professionals en accessibilitat.

    Els nostres projectes:

    El robot PACA és un projecte de la Fundació ONCE, desenvolupat per ILUNION Tecnologia i Accessibilitat, sigles que en català volen dir Assistent Cognitiu Personal i Accessible, que té com a objectiu explotar el potencial dels robots per al seu ús en diversos entorns per millorar l'experiència de l'usuari en esdeveniments o en el seu dia a dia, així com millorar l'accessibilitat d'espais públics i de llars

    Aquest robot té la capacitat d'interactuar amb les persones a través de la veu, de text i d'imatges i ofereix informació d'una manera accessible per a persones sordes, cegues, amb discapacitat visual, intel·lectual, i també per a gent gran.

    Així mateix, PACA també utilitza intel·ligència artificial per ajudar a persones amb discapacitat en diversos escenaris, ja sigui en un viatge, a la feina o en un hospital.

    Medicament Accessible PLUS és una aplicació gratuïta per a iOS i Android desenvolupada pel Consell General de Farmacèutics, la Fundació ONCE i la Fundació Vodafone Espanya. Es tracta d'una solució dirigida a qualsevol pacient o ciutadà que necessiti informació sobre medicaments, però està especialment pensada per a persones amb discapacitat visual, amb dificultats de manipulació, o persones grans, per a les quals les accions diàries com llegir el fulletó d'un fàrmac, poden ser un repte.

    L'aplicació, que permet consultar informació sobre medicaments mitjançant el codi de barres o introduint el nom en un cercador, ofereix utilitats com un localitzador de farmàcies properes a l'usuari i una secció on, sota el nom d'‘Els meus medicaments’, emmagatzema la informació d'aquells fàrmacs que l'usuari utilitza amb més freqüència i als quals vol tenir accés ràpid.

     

    Descàrrega gratuïta a:

     Android   iOS

    Gràcies al projecte Camino de Santiago Francés Accessible impulsat per la Fundació ONCE, la ruta de pelegrinatge més antiga d'Europa també serà accessible a persones amb discapacitat.

    Consisteix en una aplicació mòbil, a través d'orientació 3D i amb informació accessible i fàcil d'entendre, dirigida especialment a persones amb discapacitat visual o cognitiva. A més, l'app permetrà al pelegrí accedir a alertes, notificacions o informació relacionada amb l'accessibilitat vinculada al tram de la carretera en la qual es troba, així com obtenir la credencial digital, mitjançant el segellant a través de codis vumark.

    El projecte té el suport de quatre ministeris: Cultura i Esport; Foment; Indústria, Comerç i Turisme; Salut, Consum i Benestar Social- i amb la col·laboració de cinc comunitats autònomes a través de les quals passa la Ruta Francesa: Aragó, Navarra, La Rioja, Castella i Lleó i Galícia. També hi participen Microsoft Espanya, l'Associació de Municipis del Camí de Santiago i els Amics de l'Associació del Camí de Santiago.

    https://caminodesantiago.fundaciononce.es/ 

    Amuse és un innovador sistema d'orientació, basat en la tecnologia de balises intel·ligents 'beepcons', que facilita que les persones amb discapacitat accedeixin a la informació dels continguts dels museus.

    A través d'‘Amuse’ i allà on aquest sistema estigui instal·lat, l'usuari pot triar dues modalitats de visita: Guiada o lliure. En cadascuna d'elles, s'accedeix a informació sobre les obres exposades, així com a vídeos i àudios explicatius, amb subtítols, llengua de signes i audiodescripció.

    Descàrrega gratuïta a:

     Android   iOS

    El portal Amóvil és una iniciativa liderada per la Fundació ONCE que té com a objectiu ajudar les persones amb discapacitat i a la gent gran a identificar dispositius mòbils accessibles que s'ajustin a les seves necessitats i preferències. Es tracta d'un web interactiu que també proporciona informació sobre els productes de suport compatibles amb diferents terminals i aplicacions mòbils que compleixen amb els requisits d'accessibilitat universal i de disseny per a tothom. A més, publica notícies i informació sobre accessibilitat a les TIC i promou la participació activa tant d'usuaris com d'experts en accessibilitat, així com de fabricants i empreses relacionades amb la tecnologia mòbil.

    http://www.amovil.es/es

  • Promoció de l'accessibilitat al món dels videojocs

    En la recerca d'igualtat d'oportunitats i amb l'esperit de millorar les habilitats toves (soft skills) de les persones amb discapacitat, des del 2018 la Fundació ONCE està promovent l'accessibilitat al món dels videojocs, abordant proves d'usuari amb diferents perfils de discapacitat per comprovar l'accessibilitat, la usabilitat i la interacció de determinats productes de suport que poden facilitar la gestió de consoles o videojocs.

    Per formalitzar les mesures que s'estan iniciant s'ha signat un conveni amb l'Associació Espanyola de Videojocs per donar suport al sector en totes les accions que s'estan començant a dur a terme. D'aquesta manera, també es dóna suport a formacions accessibles i de temàtica d'accessibilitat dins del sector, com ara l'Escola d'Art Digital i Videojocs de Màlaga (EVAD). Per últim, es volen dur a terme accions de difusió i de sensibilització en esdeveniments i llocs de referència.

  • Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies per a la Salut, la Vida Activa i Independent eVIA

    eVIA és una de les quatre plataformes tecnològiques integrades a AMETIC (Associació d'Empreses d'Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals). L'objectiu de la plataforma eVIA, nascuda al desembre de 2007, és utilitzar les TIC per promoure la innovació centrada en les persones, com a mitjà d'integració de col·lectius en risc d'exclusió. Des dels seus inicis, eVIA ha contribuït a augmentar l'eficàcia de l'activitat d'R+D+I al sector de la tecnologia i la discapacitat. Actualment, eVIA és un fòrum obert que reuneix unes 489 organitzacions de naturaleses molt diverses: indústries, associacions d'usuaris, proveïdors de serveis, ONGs, administracions públiques i espais socials d'innovació, i més de 600 experts en el sector. La Fundació ONCE ocupa la Presidència d'eVIA i AMETIC la Secretaria Tècnica.

    http://ametic.es/es/innovacion/plataformas-tecnologicas/evia

Suport a l'emprenedoria en matèria d'accessibilitat universal

El suport als emprenedors que dissenyen solucions que millorin l'accessibilitat i les condicions de vida de les persones amb discapacitat s'ha convertit en un dels eixos prioritaris per a la Direcció d'Accessibilitat Universal i Innovació de la Fundació ONCE.

S'ha desenvolupat, conjuntament amb la Direcció de Formació, Ocupació, Operacions i Transformació i amb els Departaments d'Innovació Social i Programes Europeus, l'estratègia “Fundació ONCE, Emprèn i Innova”. Dins de l'estratègia, la Direcció d'Accessibilitat Universal i Innovació planifica, amb la col·laboració de PricewaterhouseCoopers, les següents accions:

  • Elaboració d'un informe sobre la dimensió de la discapacitat dins de l'ecosistema emprenedor
  • Establiment d'una xarxa de networking presencial i/o virtual que es converteixi en un referent en temes de discapacitat i emprenedoria a nivell nacional
  • Implantació d'un servei d'acceleració per a projectes en diferents fases de maduració (projectes amb diferents fases de prototipatge i empreses amb diferents fases de facturació). 
  • Participació de la Fundació ONCE en esdeveniments d'emprenedoria

    La Fundació ONCE participa en esdeveniments en l'àmbit de l'emprenedoria: SouthSummit, StartUpOlé i ImpactForum de Ship2B. Es tracta d'esdeveniments amb una gran afluència d'audiència de l'ecosistema emprenedor que, en conjunt, han rebut més de 27.000 visites i que tenen el suport de les principals entitats públiques i privades del país.

Formació i consultoria

La generació de coneixement a través de la formació de professionals i la sensibilització de les persones són objectius clau de la Fundació ONCE des dels seus orígens.

Es plantegen accions formatives presencials i virtuals amb gran impacte i participació, intentant arribar a tots els racons i activitats (durant el 2019 es van formar més de 8.300 persones), de manera que els professionals assimilin els conceptes d'accessibilitat i disseny per a totes les persones com una qüestió més del disseny i que, a poc a poc , aconseguim entorns, productes i serveis per a tothom.

Al mateix temps que es duen a terme aquestes formacions, la Direcció d'Accessibilitat Universal i Innovació desenvolupa una tasca important d'assessorament per a entitats públiques i privades.

  • Màster online en Accessibilitat per a Smart City “La Ciutat Global”

    Des de l'any 2011 aquest màster s'ha celebrat amb la col·laboració de la Universitat de Jaén amb l'objectiu de formar futurs professionals que treballin en la creació de l'entorn, els productes i els serveis, tant físics com "virtuals" com a pas necessari per aconseguir la plena accessibilitat. S'imparteix formació en Accessibilitat Universal i Disseny per a totes les persones a perfils tan diversos com arquitectes, enginyers informàtics, enginyers industrials, llicenciats en economia, diplomats en treball social, entre d'altres.

    http://masteraccesibilidad.ujaen.es/

  • Canal Fundació ONCE a la UNED: Cursos MOOC en accessibilitat

    La Fundació ONCE i la UNED s'han unit per produir recursos educatius oberts, gratuïts, de qualitat i accessibles per a tothom. Cada estudiant pot obtenir, a més, un reconeixement o acreditació pels mèrits obtinguts.

    El Canal Fundació ONCE de la UNED Oberta proporciona formació en coneixements i habilitats necessàries per dissenyar productes, entorns, sistemes i serveis des d'una perspectiva de disseny universal:

    • reconèixer i abordar els reptes als quals s'enfronten les persones amb diferents limitacions
    • aprendre a treballar amb un disseny innovador per satisfer aquestes necessitats
    • integrar solucions d'accessibilitat universals i específiques utilitzant la tecnologia adequada

    https://blogs.uned.es/unedabierta/canal-fundacion-once/

  • Conferències "DISSENYANT CIUTATS I POBLES PER A TOTHOM" (Fundació ONCE / Fundació ACS)

    L'any 2019 es va celebrar la VII Fase del projecte formatiu "Disseny de ciutats i pobles per a totes les persones", una iniciativa adreçada a professionals que desenvolupen la seva activitat en l'entorn construït.

    Fa 7 anys que aquesta acció formativa es duu a terme de la mà de la Fundació ACS sota successius convenis de col·laboració signats durant aquest temps demostrant la implicació d'ambdues entitats en la consecució de l'accessibilitat en el marc de les nostres ciutats i pobles.

    Cada any se celebren diferents jornades a tot el territori nacional per intentar arribar a tots els tècnics municipals i a altres professionals que treballen en corporacions municipals, però també a aquells que practiquen la seva professió de forma liberal.

  • Fundació VOLVO (VOLVO / Fundació ONCE)

    Iniciativa Volvo és un projecte educatiu innovador que contribueix a la promoció de la seguretat, al respecte pel medi ambient i a l'accessibilitat universal entre els més petits.

    En les 7 edicions celebrades fins ara hi han participat més de 22.600 alumnes de 200 Centres Educatius de la Comunitat de Madrid i Catalunya, amb una excel·lent acceptació entre alumnes i professors.

    https://www.iniciativavolvo.es/

Esdeveniments

  • Congrés Internacional de Tecnologia i Turisme per la Diversitat

    S'organitza des de 2015 per conèixer com la tecnologia, les destinacions turístiques intel·ligents i els productes o serveis milloren la vida de tots els ciutadans.

    Una part important del congrés és l'intercanvi de comunicacions gràcies al qual la comunitat internacional pot conèixer de primera mà el progrés que s'està duent a terme en les diferents àrees de coneixement que s'estan abordant.

    Es proposen un ampli ventall de temes, matèries i projectes de tot tipus, tant en l'àmbit de la tecnologia com en el turisme per promoure la integració i la inclusió de les persones amb discapacitat.

    L'edició del 2019 es va celebrar a Màlaga del 23 al 25 d'octubre i es va organitzar en col·laboració amb l'Ajuntament de Màlaga, l'Organització Mundial del Turisme (UNWTO), la Xarxa Europea de Turisme Accessible (ENAT) i el Reial Patronat de la Discapacitat, convertint-se en el Congrés Internacional de Tecnologia i Turisme per la Diversitat, amb l'objectiu d'englobar tota la població susceptible de beneficiar-se de les millores, propostes o bones pràctiques derivades de la celebració d'aquest congrés.

    http://www.ttd-congress.com/

  • Premis Discapnet

    http://premios.discapnet.es/index.php

    Els Premis Discapnet de la Fundació ONCE a les Tecnologies Accessibles tenen com a objectiu reconèixer les millors iniciatives i accions en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) aplicades a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, així com a empreses, entitats o organitzacions que han dut a terme un treball continuat en l'àmbit de l'accessibilitat TIC.

  • Biennal d'Art Contemporani de la Fundació ONCE

    La Biennal d'Art Contemporani és un projecte ambiciós que té com a objectiu principal reconèixer i difondre l'obra d'artistes amb algun tipus de discapacitat o aquells que troben en la discapacitat la seva inspiració. Per aquest motiu, la Fundació ONCE va iniciar aquesta carrera a Madrid l'any 2006. I la seva missió és aconseguir els dos objectius fonamentals de la Fundació ONCE, l'ocupació d'artistes professionals amb discapacitat i accessibilitat, en aquest cas, a la cultura. La Biennal se centra en una exposició d'arts plàstiques, al voltant de la qual es desenvolupen una sèrie d'activitats paral·leles en les quals englobem tant cicles d'arts escèniques (cinema, teatre, dansa i música) com tallers de formació artística, en qualsevol de les seves disciplines.

    https://bienal.fundaciononce.es/

  • Sala Canvi de Sentit

    http://www.salacambiodesentido.com/

    La sala "Canvi de Sentit" és una galeria d'art situada al carrer Sebastián Herrera, 15 de Madrid. Es tracta d'una iniciativa que va començar l'any 2009 i que té com a objectiu principal promoure i fomentar l'ocupació d'artistes amb discapacitat, proposant un espai on puguin donar a conèixer la seva obra i fer de l'art la seva forma de vida. A més d'exposicions temporals, també es duen a terme altres activitats culturals.

  • El món flueix. Dues mirades sobre una mateixa realitat

    https://elmundofluye.fundaciononce.es/

    L'exposició itinerant "El món flueix. Dues mirades sobre una mateixa realitat" reuneix una selecció d'obres presents en les edicions de la Biennal d'Art Contemporani de la Fundació ONCE, celebrada fins ara i que formen part de la nostra col·lecció. Amb aquesta exposició es pretén, una vegada més, difondre l'obra d'artistes amb discapacitat entre aquelles persones relacionades professionalment amb el món de l'art, o que no han tingut l'oportunitat de visitar la Biennal d'Art Contemporani. Es contribueix a la professionalització d'aquests artistes, a més de facilitar l'accés a la cultura per a les persones amb discapacitat, mitjançant l'accés a aquestes exposicions, i es sensibilitza al conjunt de la societat sobre la discapacitat.

Publicacions

La Fundació ONCE posa en marxa cada any diverses publicacions sobre accessibilitat en diferents àmbits que estan disponibles a la Biblioteca Virtual de la Fundació ONCE, en col·leccions d'accessibilitat (https://biblioteca.fundaciononce.es/publicaciones/colecciones-propias/coleccion-accesibilidad)